Klanten geven ons een 9.1/10!

Chopsticks kopen

Chopsticks kopen

Chopsticks kopen? Let op kwaliteit, milieuvriendelijkheid en etiquette!

Inhoudsopgave (spring snel naar):

  1. Kwalitatief, duurzaam en milieuvriendelijk
  2. Chopsticks voor iedere gelegenheid
  3. Op zoek naar een origineel cadeau?
  4. Bij goede maaltijden horen echte chopsticks
  5. Maak een milieubewuste keuze
  6. Eten met eetstokjes? Ken de etiquette!

 

Kwalitatief, duurzaam en milieuvriendelijk

Ben je van plan om chopsticks te kopen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij bieden namelijk hoogwaardige chopsticks die iedere keer weer herbruikbaar zijn, wat ze een erg duurzaam karakter geeft. Daarnaast is de keuze voor onze eetstokjes ook nog eens vele malen beter voor het milieu dan houten wegwerp eetstokjes. Maar daarover later meer.

chopsticks kopen

Chopsticks voor iedere gelegenheid

Chopsticks zijn een essentieel onderdeel van de oosterse keuken. De oudst gedateerde chopsticks gaan al zo’n 9000 jaar terug in de tijd! Het gebruik van chopsticks is logischerwijs volledig ingebakken in de oosterse culturen. Oorspronkelijk ontstaan in China en vervolgens uitgewaaierd naar vrijwel alle Aziatische buurlanden. In de afgelopen jaren heeft ieder land zijn eigen etiquette ontwikkeld, behorend bij de eigen cultuur. Ook de afmetingen van de stokjes verschillen per land. Zo zijn de Chinese stokjes bijvoorbeeld langer dan de Japanse eetstokjes. Verderop in dit artikel bespreken we uitvoerig de verschillen in etiquette.

Zoals je wellicht begrijpt zijn echte chopsticks dus niet van die lelijke onhandige stokjes die je bij de afhaalmaaltijd meekrijgt, maar zijn chopsticks hét bestek van de Aziatische keuken. Chopsticks worden bij iedere gelegenheid gebruikt en ook voor chopsticks geldt dus dat je kunt kiezen uit verschillende soorten “bestek”, afhankelijke van wat jouw persoonlijke voorkeur is en welke maaltijd je gaat nuttigen. We hebben verschillende lijnen van chopsticks, waaronder Gold, Silver, Colour, Traditional en Pure. Iedere lijn bestaat weer uit verschillende varianten chopsticks. Hierdoor heb je de mogelijkheid om jouw favoriet te selecteren en een persoonlijke touch te geven aan de tafeldekking. Je kunt er zelfs voor kiezen om de chopsticks af te stemmen op het gerecht wat je serveert. Zo toon je jouw gasten dat je aandacht besteed aan een nette en correcte tafeldekking.

De chopsticks van ChopStore stralen uit dat er aandacht is besteed aan ieder stokje. Ieder stokje heeft zijn eigen unieke afwerking aan de bovenkant, die varieert van zeer uitgebreid en sierlijk tot klein en subtiel. De meeste chopsticks van ChopStore zijn matzwart, wat een elegante touch geeft aan de stokjes. Naast matzwarte chopsticks hebben we ook bruine chopsticks of chopsticks van roestvrij staal. Het profiel van de meeste eetstokjes begint bovenaan vierkant met afgeronde hoeken en loopt onderaan rond toe naar een stompe punt. De uiteinden zijn voorzien van een licht reliëf, zodat je meer grip hebt met deze chopsticks. Erg handig wanneer je glibberige noedels wilt oppakken.

Op zoek naar een origineel cadeau?

We bieden de chopsticks standaard aan in een luxe bewaarfoedraal. Dit voorkomt beschadigingen in de keukenla en houdt de eetstokjes dus mooi krasvrij. Wanneer je de chopsticks als cadeau wilt aanbieden aan een vriend/vriendin, vader/moeder, zoon/dochter, kennis /zakenrelatie etc. hebben we ook een speciale een- of tweepersoons cadeauverpakking. Deze verpakking is speciaal ontworpen voor een of twee sets chopsticks en een of twee chopstick rests. Wanneer de stijlvolle cadeauverpakking wordt geopend door de gelukkige, liggen de chopsticks en bijbehorende rest(s) op een stoffen bedje, wat het luxe karakter van de stokjes benadrukt. Dit is het perfecte cadeau voor sushi minded mensen en natuurlijk voor iedereen die graag met chopsticks eet.

Wil je een nog persoonlijker cadeau geven en bijvoorbeeld de verpakkingen laten voorzien van een (bedriijfs)logo? Ook dat is mogelijk. Neem hiervoor even contact met ons op, zodat we jouw wensen kunnen bespreken.

Bij goede maaltijden horen echte chopsticks

Goed eten verdient aandacht. Typische Japanse gerechten zoals sushi worden in de westerse wereld over het algemeen sneller en makkelijker bereid dan zoals ze het in Japan gewend zijn. Daar zijn sushi chefs soms tot een week bezig om de vis die in de gerechten gebruikt wordt goed op smaak te krijgen. Dat betekent dat er een hoop tijd en energie gestopt wordt in het maken van de perfecte sushi. Nu zal je zelf waarschijnlijk geen week van tevoren in de keuken staan, maar je besteedt natuurlijk wel een hoop aandacht aan het maken van een heerlijke maaltijd voor jou en jouw gasten. Wanneer je alle ingrediënten zorgvuldig bij elkaar hebt gezocht, het eten met alle liefde en zorg hebt bereid en je jouw tafelgasten aan tafel roept, wil je dat het eten de aandacht krijgt die het verdient. Om dit te bereiken komt de tafeldekking om de hoek kijken. De tafel dient feestelijk gedekt te zijn. Van essentieel belang daarbij zijn echte en mooie chopsticks.

Kwaliteit zit in de details. Het gebeurt nog te vaak dat ik bij vrienden een hapje ga eten en dat ik houten wegwerpstokjes moet gebruiken als bestek. Dan heb ik het nog niet eens over gelakte bamboestokjes, maar van die stokjes die eerst nog losgetrokken moeten worden. Verschrikkelijk vind ik dat. De kwaliteit van mijn maaltijd en het plezier wat ik er aan beleef gaan dan oprecht achteruit. Nu helpt het wellicht ook niet mee dat ik de kriebels krijg van een houten stokje in mijn mond (het nagels-over-het-schoolbord-effect), maar los daarvan, het is gewoon zonde. Het eenmalig aanschaffen van een goede set eetstokjes voorkomt dat er onnodig afbreuk gedaan wordt aan de maaltijd. Want bij goede maaltijden horen echte chopsticks.

banner chopsticks kopen

Maak een milieubewuste keuze

Een groot voordeel van de eetstokjes van ChopStore is dat je met het kopen van deze stokjes een juiste keuze maakt ten aanzien van het milieu. Alle eetstokjes van ChopStore worden in de basis namelijk vervaardigt van hoogwaardig composiet of duurzaam hout. Er worden dus geen bomen onnodig gekapt voor de productie van deze stokjes. En dat schreeuwen we maar al te graag van de daken.

Alleen al in China overschrijdt de vraag naar houten wegwerp eetstokjes de 30 miljard per jaar. DERTIG MILJARD. En dan hebben we het nog niet eens over de stokjes die China produceert om aan de vraag van andere landen te voldoen. In 2013 produceerde China 80 miljard houten wegwerpstokjes. Dat zijn dus stokjes waar je eenmalig de maaltijd mee nuttigt om ze vervolgens in de prullenbak te gooien. Onderzoekers van de Huffingtong Post schatten dat er voor de productie van 80 miljard wegwerpstokjes ongeveer 20 miljoen bomen van 20 jaar oud gekapt moeten worden. Daarmee voldoen die bomen dus enkel aan de vraag van 1 jaar. Er is geen hogere wiskunde nodig om te begrijpen dat dit een serieus probleem is wat nodig een halt toegeroepen moet worden. Het zal namelijk nooit lukken om het aantal bomen dat nu gekapt wordt te compenseren met het planten van nieuwe bomen.

Dit is dus echt een serieus probleem wat we niet kunnen oplossen, tenzij we onze gewoontes aanpassen. We moeten stoppen met het gebruik van houten wegwerp eetstokjes. Wanneer onze vraag naar wegwerpstokjes afneemt, zal de productie evengoed afnemen. Wanneer wij onze chopsticks hergebruiken sparen we bij iedere maaltijd weer een stukje boom en dragen we zo bij aan een beter milieu, met behoud van de Chinese bossen.

Ook in de toko’s en Aziatische restaurants waar ze nog met houten wegwerpstokjes werken kan je het personeel wijzen op de schadelijkheid voor het milieu. Wanneer de kennis van dit probleem (en uiteraard ook de oplossing hiervoor) steeds wijder verspreid raakt kunnen we een verschil maken op de bomenkap. Maar natuurlijk het belangrijkste is, zoals met vele problemen in de wereld: change the world, start with yourself.

Eten met eetstokjes? Ken de etiquette!

Dan nu de grote vraag: wat zijn de etiquette voor het eten met eetstokjes?
Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Iedere cultuur heeft namelijk zijn eigen regels en manieren ontwikkeld. Maar voordat we dieper inzoomen op de etiquette die horen bij het eten met stokjes, is het wellicht handig om nog even losjes de basis door te nemen. Het verkeerd vasthouden van chopsticks wordt namelijk gezien als een slechte opvoeding.

Hoe eet ik met eetstokjes?


Zo eet je met chopsticks


Stap 1: Pak het eerste stokje in de dominante hand (dus rechtshandige pakken hem rechts, linkshandige pakken hem links). Klem het achterste gedeelte van het stokje goed tussen de holte waar de duim en wijsvinger samenkomen. Zet het topje van je ringvinger ongeveer halverwege het stokje en klem zo het stokje vast, zodat het niet meer kan bewegen. Het is belangrijk dat dit stokje niet beweegt.

Stap 2: Pak het tweede stokje vast tussen duim en wijsvinger en hou hem in balans met de middelvinger. Uiteindelijk ligt de duim tegen het stokje aan en ligt de wijsvinger als het ware op het stokje.

Stap 3: Beweeg nu het bovenste stokje met behulp van je wijsvinger en middelvinger. Let op: het onderste stokje mag hierbij niet bewegen. Nu kan je het eten vastpakken met de chopsticks en het natuurlijk opeten.

Het vergt behoorlijk wat oefening om met stokjes te eten. Laat je zeker niet ontmoedigen als het de eerste paar keer niet helemaal vloeiend gaat. Iedereen die met chopsticks kan eten heeft het een keer moeten leren. 

Wat zijn de etiquette voor het eten met Chopsticks?

Chopsticks worden in heel veel plekken op de wereld gebruikt. Alhoewel veel etiquette in de brede zin overeenkomsten hebben, kunnen de kleinere details verschillen per regio. Een paar algemene richtlijnen voor goede manieren:

  • Eetstokjes worden niet gebruikt om lawaai mee te maken, om de aandacht mee te trekken of om mee te wijzen. Het wordt als onfatsoenlijk en slecht gemanierd beschouwd wanneer je iets anders met de stokjes doet dan eten.
  • Je mag met chopsticks niet in je eten graven op zoek naar een lekker hapje, oftewel naar eten vissen. Dit symboliseert namelijk het graven van een graf.
  • Je mag niet jouw chopsticks gebruiken om de grotere schalen met eten verschuiven.
  • Het wordt niet op prijs gesteld wanneer je met jouw eetstokjes speelt (het wordt überhaupt niet op prijs gesteld wanneer je met je eten speelt).
  • Je mag met de eetstokjes enkel eten vastpakken door te klemmen. Het is niet toegestaan om met een stokje in het eten te prikken. Alleen in heel uitzonderlijke situaties is dit toegestaan, waar bijvoorbeeld grote stukken groente gescheurd moeten worden.
  • Het is absoluut niet toegestaan om je chopsticks rechtop in je kom met noedels of rijst te zetten. Alles wat op wierookstokjes lijkt en omhoog wijst symboliseert namelijk een offer aan overleden familieleden. Dit is een gebruik bij sommige begrafenisrituelen. Not done dus tijdens het eten!

 

Naast deze overkoepelende etiquette zijn er per land ook nog verschillende regels en gebruiken. We zullen nu per land de verschillende gewoontes opsommen.

Chopsticks etiquette in China

 

Etiquette Chopsticks China
  • In China is het gebruikelijk om de kom met rijst naar je mond te brengen en met behulp van je chopsticks het eten in je mond te schuiven. Hoewel dit voor ons wellicht wat onbehoorlijk overkomt wordt dit dus in China prima geaccepteerd.
  • Het is gebruikelijk om je voedsel te delen met nauw verwante mensen, zoals je ouders. Wanneer zij zelf niet meer goed de eetstokjes kunnen hanteren mag jij ze hierbij helpen. Het wordt zelfs als teken van respect gezien om een beetje van je eten af te staan aan ouderen voordat de maaltijd begint.
  • Het is gebruikelijk dat de oudsten het eerste hun chopsticks ter hand nemen.
  • Het is tegenwoordig goed gebruik in China om “opschep chopsticks” te gebruiken voor het opscheppen van eten. Je dient dus niet met jouw eetstokjes in de grote kom met voedsel te vissen.
  • Indien je jouw chopsticks bovenop je kom legt, geef je hiermee aan dat je klaar bent met eten. Indien je alleen even een pauze wilt nemen legt je de stokjes naast je kom of op de chopsticks rest (chopstick houder).

 

Chopsticks etiquette in Japan

 

Etiquette Chopsticks Japan
  • Het is in Japan onfatsoenlijk wanneer je eten doorgeeft met jouw eigen eetstokjes. Indien je eten van jouw eigen bord aan iemand anders wilt geven is het netter om jouw volledige bord door te geven, zodat men zelf het eten er af kan pakken.
  • Indien je even pauzeert met eten dienen de stokjes altijd op een chopsticks rest te liggen. Dit is in de Japanse cultuur erg gebruikelijk. Indien er geen rest aanwezig is (wat vaak het geval is wanneer er wegwerp eetstokjes worden gebruikt), kan je van het papiertje waar de chopsticks inzaten een rest vouwen.
  • Soms gebruiken Japanners de achterkant van eetstokjes om eten op hun eigen bord op te scheppen. Dit wordt echter niet overal als gebruikelijk gezien.
  • Je dient in Japan nooit je chopsticks te kruisen. Dit symboliseert de dood en is niet gewenst tijdens het eten.
  • Het is onfatsoenlijk om jouw eetstokjes eerst tussen je handen te wrijven alvorens je gaat eten. Hiermee geef je het signaal af dat je denkt dat het goedkope stokjes zijn.
  • Indien je wegwerpstokjes toegereikt krijgt bij de maaltijd dient je deze officieel aan het eind van de maaltijd weer terug te stoppen in het papiertje.

 

Chopsticks etiquette in Korea

 

Etiquette Chopsticks Korea
  • Koreaanse eetstokjes zijn heel anders dan bijvoorbeeld de Japanse of Chinese stokjes. De zijn namelijk vaak plat aan het uiteinde en worden bijgestaan door een lepel. Ook zijn ze over het algemeen gemaakt van metaal.
  • Het is niet gebruikelijk om de stokjes en de lepel tegelijkertijd in de hand te houden.
  • Chopsticks mogen op tafel gelegd worden, net als de lepel, maar mogen nooit rechtop in de rijst gezet worden. Stokjes legt je altijd rechts van de lepel.
  • De lepel wordt enkel gebruikt om rijst en vloeibare gerechten zoals soep mee te eten.
  • Wanneer de maaltijd begint neemt de oudste persoon aanwezig eerst de chopsticks in de hand, gevolgd door de persoon die daarna het oudste is, totdat de jongste persoon zijn stokjes mag pakken.
  • Wanneer je eten wilt pakken van de tafel is het niet netjes indien je je arm helemaal strekt. Neem dus eten wat binnen handbereik is.
  • Het wordt als onfatsoenlijk beschouwd wanneer je een kom optilt en naar je mond brengt. Dit in tegenstelling tot China en Japan. Indien iets kan druppen gebruik je de lepel hiervoor (soep bijvoorbeeld) 

 

Chopsticks etiquette in Vietnam

 

Etiquette Chopsticks Vietnam
  • Net als in China is het in Vietnam toegestaan om de kom met rijst naar je mond te brengen en vervolgens de rijst met de stokjes in je mond te schuiven.
  • Ook borden met rijst mogen in Vietnam opgepakt worden van tafel om de rijst makkelijker in je mond te schuiven.
  • Het is niet toegestaan om eten direct van de tafel in je mond te stoppen. Het eten dient altijd even op je eigen bord of in je eigen kom gelegen te hebben.
  • Chopsticks mogen niet in een V-vorm gelegd worden. Dit dwingt ongeluk af. 

 

Chopsticks etiquette in Taiwan

 

Etiquette Chopsticks Taiwan
  • Het is in Taiwan niet toegestaan om eten door te geven met behulp van chopsticks. Indien je eten door wilt geven dien je hiervoor een bord te gebruiken. 
  • Het is, in tegenstelling tot andere culturen, in Taiwan wel breed geaccepteerd om eten kleiner te maken door de eetstokjes als mes en vork te gebruiken. Overigens is dit voor de kinderen bedoelt. Volwassenen dienen hun eten op te eten zoals het geserveerd wordt. 
  • Net als in Japan mogen de eetstokjes in Taiwan absoluut niet de tafel raken. Gebruik chopstick rests om de stokjes op te leggen wanneer je niet eet. 
  • Wanneer je klaar bent met eten kan je de stokjes bovenop jouw kom leggen.
  • Er mag niet op chopsticks gekauwd worden. Het wordt tevens als onfatsoenlijk gezien wanneer je de eetstokjes ongebruikelijk lang in je mond houdt. 

 

Tot zover de verschillende etiquette die worden gehanteerd bij het eten met stokjes. Onthoud dat het altijd verstandig is om te kijken wat jouw tafelpartners doen tijdens het eten. Uiteindelijk zetten zij de toon en bepalen zij hoe strikt of losjes de gewoontes worden nageleefd. 

En de allerbelangrijkste tip: geniet van de maaltijd en je gezelschap!